sent

Zelf liedjes schrijven

Liedjes schrijven.
Blad muziek indiaanse fluit

Liedjes worden zelden in 1 keer geschreven. Liedje beginnen als stukjes en beetjes van melodieën die met de tijd evolueren. Met volgende techniek kunt je beginnen met componeren en schrijven van je melodieën en ze  delen met anderen. 

Ten eerste heb je een blanco TAB papier nodig (op deze pagin te downloaden) of als je geen notenschrift kan lezen papier met vingerdiagrammen. (op deze pagina te downloaden) Maak alle gaatjes die gesloten zijn op je fluit zwart. Gebruik een potlood voor alle notaties, zodat je ze gemakkelijk kunt wijzigen als je nummer evolueert. Als je op je fluit speelt, kies een patroon van noten dat je mooi vind. 
Een patroon van 5-8 noten  is goed om te beginnen. Voor elk nieuw patroon gebruikt je een nieuw vel papier. Begin met het noteren van de noten.  Ritmes kunnen en zullen veranderen naarmate het nummer vordert, dus zijn niet nodig op dit punt in het nummer.  Noteer  elke keer de noten als je op je fluit speelt en vind zo interessante patronen. Houd je losse vellen papier in een map en blader er zo nu en dan doorheen en voeg nieuwe noten of patronen toe aan je aan liedjes. Door verschillende  patronen te combineren kunt je een nieuwe melodie creëren.  

Als een blad niet vordert, leg het terug in je map.  Songs hebben de neiging zich te ontwikkelen als de tijd daar is en sommige patronen zullen nooit een liedjes worden. Werk met de vellen zo lang als je dit nodig vind. Zodra het nummer voor je gevoel klaar is, kun je nadenken over de vraag of je, je nummer zonder ritme bewaard of ritmische notaties toe voegt. Voor persoonlijk gebruik kan je, je liedjes met alleen vingerzetting bewaren. Voor het delen met anderen, zijn ritmes toevoegen wel nuttig. Dat is de reden waarom TAB handiger is voor songs die de  luisteraar niet kent. Om te delen geld, hoe meer informatie hoe beter. Kun je geen notenschrift schrijven kun je altijd je liedje opnemen om het ritme te onthouden. Bijvoorbeeld met je telefoon of met een gratis programma. Audacity

Welk formaat je ook kiest, songwriting moet leuk zijn. Als je gefrustreerd voelt, leg het aan de kant voor een andere keer. Frequent kleine stukjes schrijven zijn vaak beter dan piekeren over een lied dat niet werkt. Gewoon terug te keren naar je losse vellen speel ze en laat ze groeien.

Inspiratiebronnen zijn overal. 

Luister naar andere muzikanten. Luisteren naar de geluiden van de natuur.  Herhaalde noten zijn zeer geschikt voor dubbele of drievoudige tonguing oefeningen. Houdt bij het spelen van je fluit in de gaten wat je aanspreekt. Binnenkort kunt je van je eigen originele songs genieten en van het delen met anderen!

Originele tekst 
Louisiana Native American Flute Circel

Noten noteren online
Speel je op voornamelijk met vijf gaten  op je fluit kun je gebruik maken
van en java programma dat ik heb gemaakt hier kun je de vingerzetting  invullen en printen
of door middel van Printscreen bewaren.


Op  YouTube zijn ook backingtracks te vinden in verschillende toonsoorten met gitaar , piano of slaginstrumenten.  Zit je vast in een bepaald patroon kan deze achtergrondmuziek er voor zorgen dat je iets heel anders gaat spelen.
Op mijn youtube-kanaal kun je wat achtergrondmuziek vinden ingedeeld op toonsoort


Hier 2 vellen met vingerzetting 5 gats fluit en 6 gats fluit  en een vel voor notenschrift
Vingerzetting-6-gaten.jpg
Vingerzetting-6-gaten.pdf
Vingerzetting-5-gaten.jpg
Vingerzetting-5-gaten.pdf
Noten.jpg
Noten.pdf 4 opmerkingen:

 1. Hallo Navota, bedankt voor alle goede tips en heldere uitleg. Dankzij jou kan ik nu melodieën gaan bewerken en spelen. Veel succes verder !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat je er wat aan gehad hebt en dat je plezier hebt in het fluitspelen. Zelf speel ik iedere dag met veel plezier !!! Mocht je wat van je muziek online zetten laat het dan weten zou het leuk vinden er wat van te horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo, ik heb sinds gisteren mijn fluit en ben héél blij om bij jou een notenvelblad te vinden: )
  Ik hoop daarmee inderdaad aan de slag te kunnen!
  Alvast véél dank voor de virtuele ondersteuning <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel veel plezier met het fluitspelen ik geniet er iedere dag van !!!

  BeantwoordenVerwijderen