sent

Oudste fluit gevonden 2009

AMSTERDAM - Archeologen hebben in Duitsland het oudste door mensen gemaakte muziekinstrument ter wereld gevonden. Het gaat om een 35 duizend jaar oude fluit, vervaardigd uit het bot van een vale gier.gemaakte muziekinstrument ter wereld gevonden. Het gaat om een 35 duizend jaar oude fluit, vervaardigd uit het bot van een vale gier.

 De ontdekking werd gedaan in de grot Hohle Fels, een bekende vindplaats in het zuiden van Duitsland. De fluit werd niet in zijn geheel gevonden, maar in twaalf stukken die door archeologen weer aan elkaar zijn gezet. Het instrument is 22 centimeter langt, heeft vijf gaten en een duidelijk mondstuk. Oudste "Het is ondubbelzinnig het oudste instrument ter wereld", aldus archeoloog Nicholas Conard van de Universiteit van Tübingen, wiens onderzoeksteam de ontdekking op zijn naam mag schrijven.

 De ouderdom van een fluit die eerder in Oostenrijk werd gevonden wordt geschat op 19 duizend jaar en een groep fluiten in Frankrijk is vermoedelijk dertigduizend jaar oud. Ontdekking De ontdekking van de fluit in de Hohle Fels werd pas woensdag naar buiten gebracht, maar werd al gedaan in september vorig jaar. Toen werd op dezelfde plek ook een beeldje van mammoetivoor gevonden, dat mogelijk het oudste snijwerk in menselijke vorm is. Beschaving De dubbele vondst lijkt erop te duiden dat de mens zo'n 35 duizend jaar geleden al een tamelijk gevorderde beschaving had opgebouwd in Europa, aldus Wil Roebroeks van de Rijksuniversiteit Leiden. 

 Het is volgens Roebroeks moeilijk te zeggen hoe ver de Europese mens van die dagen in verstandelijk en maatschappelijk opzicht precies gevorderd was, maar wat er aan tastbaar bewijs uit die tijd beschikbaar is -onder andere muziekinstrumenten, sieraden, figuratieve kunstvoorwerpen- is heel herkenbaar voor de mens van vandaag. Neanderthalers Hoewel er in de tijd dat de nu gevonden fluit werd vervaardigd in Europa ook Neanderthalers leefden, en ofschoon Neanderthalers de Hohle Fels eveneens bezochten, is Roebroeks het met Conard eens dat de fluit hoogstwaarschijnlijk is gemaakt door vroege, moderne mensen. De verschillen met wat er is gevonden aan artefacten van Neanderthalers zijn te groot, menen zij.

 Door: Novum
Nu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten