sent

Zelf een fluitmaken

Maak je eigen indianenfluit
Misschien komt er een dag dat je zelf je fluit wilt gaan maken er zijn verschillende mogelijkheden.
Welke keuze je maakt hangt er natuurlijk vanaf wat jouw mogelijkheden zijn. . Hier onder een goede  en gezellige workshop

                                                      Workshop Fluitmaken
Wat is er mooier dan spelen op je zelf gemaakte fluit?

Omdat te verwezenlijken moet ik het land uit.
Nee, niet naar America dat trekt mijn spaarvarken niet. Net over de grens in België in het Druïde bos bij Stekene werd een workshop geven van twee dagen. Tijdens deze workshop creëer je eigen Indiaanse fluit.  De leraar Danny van Hamme leerde dit van Sky Walkinstik Man Alone een Indiaanse fluitspeler en maker.
Sky Walkinstik-man-alone
Sky Walkinstik-man-alone is een Choctaw/Miwok American Indian uit California. Sky woonde in de jaren '40 in het Indianen Reservaat in Oklahoma. Hij leerde van zijn overgrootvader Tonitaubi de kunst van het fluitmaken en spelen. 

Omdat ik niet in de buurt woon heb ik er ook overnacht wat mogelijk is tegen  een kleine vergoeding.

Tijdens de cursus was koffie en thee gratis en stond er een heerlijke pan soep klaar en werd ik gastvrij ontvangen door de eigenaresse van dit bos Els Suys
Ceder geschilderd door
Tivadar Kosztka Csontváry

De fluit is gemaakt van cederhout en bestaat uit twee helften die op elkaar gelijmd worden.
Eerst worden de twee gaten die voor de klank van de fluit zorgen netje vierkant gemaakt met een scherp mesje. Er werden  gaten in geboord aan de voorkant en 1 bij  het mondstuk. Daarna begon voor de cursisten het zware werk. Met een rasp en schuurpapier moet de fluit zijn ronde vorm krijgen en de juiste wanddikte.

Heel de ruimte rook naar een sauna vanwege het cederhout we waren de hele middag druk bezig.
Nadat we 's avonds met de groep die bleef slapen heerlijk hadden gegeten hebben gezellig muziek gemaakt.
De volgende dag begon voor Danny de grootste klus alle fluiten moesten gestemd worden ieder gat moet de juiste grote hebben om er voor te zorgen dat de fluit zuiver klinkt. Met een goed gestemde fluit kun je samen met andere instrumenten in de zelfde toonsoort spelen.

We konden ook nog een extra totem voor op de fluit maken Danny had er nog een paar mee waar de basis vorm al van was gemaakt een beer, adelaar wolf e.d.

Nadat de fluit gestemd was hebben we hem nog  een aantal keren met lijnolie in gesmeerd zowel van binnen als buiten.


Na nog wat instructies over het spelen op de fluit keerden we huiswaarts met een schitterend instrument wat  nooit hoeft worden opgeladen en geen upgrades nodig heeft en waar ik zeker van ben dat het mij heel veel plezier zal geven.


De website kun je vinden op http://dedruidestekene.weebly.com/

Als je   hier klikt zie je foto's van Debby de Keersgieter die al bij een workshop is geweest.Wil je meer weten over de kosten van de cursus of heb je andere vragen neem contact op met Els Suys
+3237794507.2 opmerkingen:

  1. verkoop je ook fluite en welke heb je in stock

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ìk verkoop geen fluiten, kijk in het menu onder een fluit kopen voor bedrijven in Nederland en Belgie die fluiten verkopen

    BeantwoordenVerwijderen