sent

zaterdag 12 september 2020

Van Pentekening tot Indiaanse Fluit


 Vanaf mij 11e jaar maakte ik pentekeningen waarmee ik toen ik ouder werd mee exposeerde. In recensies in de krant werd vaak de nadruk gelegd op de raakvlakken die ze hadden met Indiaanse en Afrikaanse figuren of mandala’s. Het was een tijd zonder internet en mandala kleurboeken. Ben naar de bibliotheek gegaan om afbeeldingen van madela’s op te zoeken, had er nog nooit van gehoord. Ik begon in het midden van een vel papier en de symmetrische figuren ontstonden vanzelf. Ze werden altijd opgevuld met kleine figuren. Hieronder de eerste pentekening uit 1971 nog met een kroontjespen daarnaast met Rotringpen en acrylverf

Op de playlist bij one world radio


Kunstmarkt Middelburg

 Jaren later brachten deze pentekeningen me op een pad wat ik denk ik niet bewandeld zou hebben als ik ze nooit had gemaakt. Een loodgieter die mijn geiser schoonmaakte zag ook raakvlakken met Indiaanse figuren en vertelde mij dat hij een Indiaanse fluit had. Had hier nog nooit van gehoord. Als je in foto’s van indianen zag waren die met een boog, speer of vredespijp.

 Deze keer hoefde ik niet naar de bibliotheek om het op te zoeken, maar keek in op het internet. Vond na even zoeken een Nederlandse website die deze fluiten verkocht en bestelde er één. Het geluid wat de fluit maakte was prachtig en ik kreeg het spelen vrij snel onder de knie want dit instrument past bij mij.

 Het Druïdebos 

Na een lange zoektocht op internet vond ik in België het Druïdebos hier werden diverse workshops gegeven waaronder ook Indiaanse fluiten maken. Ik gaf me op voor een workshop. Het werd een geweldig weekend en ontmoette nieuwe mensen waar tussen ik me gelijk thuis voelde en ging naar huis met een zelf gemaakte fluit.

Druïdebos Stekene

 Ik ben nu jaarlijks vaste bezoeker van deze mooie plek en maak er met mijn nieuwe vrienden samen muziek met fluit en percussie-instrumenten en help met het opruimen van het bos en geniet van de avonden bij het kampvuur.

Wikiloops

Naarmate mijn fluitspel vorderde wilde ik ook graag samenspelen met achtergrondmuziek op een dag vond ik na het intypen van free backingtracks een website die Wikiloops heet. Daar vond ik diverse muziekstijlen om mee te spelen en ontmoette muzikanten van over de hele wereld. 

Wikiloops member meeting in Steinfeld

 

1 keer per jaar wordt er door oprichter van de website in Duitsland een 3 daagse jamsessie georganiseerd ik trok de stoute schoenen aan en scheef me in. Ík heb daar genoten van de schoonheid van de Eifel, de ervaring om met verschillende instrumenten samen te spelen offline en van de ontmoeting met muzikanten uit verschillende landen. Ook dit is een plek geworden waar ik nu jaarlijks terugkeer. Hier een link naar een video


Jammen met Hagelslag
 

 Hagelslag

 Via een vriendin kwam ik in contact met iemand die een band wilde starten die muziek van verschillende culturen combineert  o.a. Indonesische gongs, digiridoo, gitaar e.d. ze waren erg enthousiast over mijn fluitspel en ik sloot me aan bij deze groep. (Die Hagelslag heet)
Dit zorgde er  weer voor dat ik op plaatsen kwam waar ik anders nooit geweest was. Bijv in de Middelandse zeetuin Uilenbroek

Nieuwe Hobby

Vanwege klachten aan mijn hand werd het maken van pentekeningen niet meer mogelijk. Ik heb toen een manier gevonden om ze digitaal te tekenen wat niet zo intensief was. Maar in combinatie met mijn huidige werk waar ik eigenlijk al te veel achter de computer zit is dit ook te belastend. Maar gelukkig heb ik een nieuwe creatieve uiting gevonden.

Hieronder een video waar ik beide in heb gecombineerd als afsluiting van het oude en begin van het nieuwe. Klik hier voor de video

Navota Design

Omdat ik het zonde vond dat alle tekeningen alleen maar ruimte in namen op mijn harde schijf, ben ik bij Speadshirt Navota design begonnen. Hier zijn de geschikte ontwerpen gebruikt als ontwerpen voor op t-shirts e.d. Daarnaast maak ik zo nu en dan nog een nieuw figuratief ontwerp maar de kleine figuurtjes waar het allemaal mee begon teken ik niet meer. Rijk zal ik er niet van worden want je krijgt alleen een kleine vergoeding voor het ontwerp. Tot nu toe zijn mijn moeder en ik de grootste afnemer maar ik heb wel mijn eigen ontworpen T-shirts. In het runnen van een shop moet je veel tijd en energie steken en ik kom al tijd te kort en ik moet toegeven dat ik niet echt een handelsgeest heb.

 

De loodgieter

De loodgieter zie ik helaas niet meer want heb nu een combiketel, jammer want ik had hem mijn fluiten verzameling graag eens laten zien. Heb inmiddels (6 jaar verder) een hele collectie. Van fluitenmakers uit verschillende landen. De Indianen-fluit heeft in middels ook in Nederland zijn weg gevonden en ik ben blij hem te hebben ontmoet, want hij heeft me wegen doen inslaan die ik anders nooit gevonden had.
 

Bandcamp

Een aantal van mijn nummers zijn ook te beluisteren op Bandcamp
ze zijn voor een klein bedrag te downloaden.
De inkomsten van deze verkoop gaan naar de Lakota Waldrof school 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten